BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Wednesday, December 22, 2010

nape erk...blackberry Diharamkan???

haloooOOooo..
adakah anda penah dgr pase blackberry??.cnfm la 99.9% pnah kan..
klo dok kat ceruk mne skali pun,mesti pnh dgr nyer kan.btoi x??...haha..
tp penah dengar2 pase blackberry diharamkan..???
nape erk...hp tue d haram kan...npe x nokia 3310 ke...hahaha..


antara faktor2 yg mengharam kn nye:

  •  dianggap sebagai mengancam keselamatan negara
  • peralatannya berfungsi di luar undang-undang dan boleh disalahgunakan
  • perisian pd blacberry mmbenarkan ianya di periksa oleh pihak luar
nk paham lg..cube tenung pueh2,gambo nie...

Maklumat dari pihak A dihantar pada pihak B--> Data di hantar dahulu ke Server Blacberry Luar Negara --> Pihak B Terima data dari pihak A

Maklumat akan disimpan dahulu di dlm server blacberry luar negara. oleh itu, data terbabit mampu di akses oleh pihak luar dan sekaligus mungkin disalahgunakan oleh pihak tertentu.
     Semua telefon mudah alih menggunakan “local provider” tetapi tidak bagi Blackberry yang    mempunyai  “server” sendiri di negara ia dicipta iaitu Kanada.

 Jadi segala bentuk perbualan, teks mesej, e-mel dan lain2 lagi akan dapat diketahui oleh negara luar. Perkara ini akan mengancam keselamatan negara sekiranya terdapat perbincangan yang berkaitan dengan negara dibincangkan dalam talian telefon menggunakan blackberry.

Itulah sebab utama mengapa sesetengah negara mengharamkan penggunaan Blackberry dan mengatakan ianya mengancam keselamatan negara. Negara kita Malaysia tidak mengharamkan penjualan dan penggunaan Blackberry kerana ia dikatakan tidak mengancam keselamatan negara kita.

so anda2 sekalian dh paham mgapa n kenapa d haram kan..???
klo x paham juge...sila la tanye cik google...hehe...
nseb bek la kucinbrutal pake keychain blackberry je..
korg rase keychain pun bahaye jugak ke?...hihihi..


 clamat malam..... bubbye2..

10 comments:

  1. ohhh...mcm tu rupanya. baru ku tahu...

    ReplyDelete
  2. nice! membongkar kebenaran.

    =)

    ReplyDelete
  3. hehe..thanx utk info nie...=) btw..sweet n cute jer keychain blackberry tu...fiqah nk satu...buleh..?? huhu...

    ReplyDelete
  4. i x mampu nk pake blackberry...
    keychain puwn jd la..haha...:)

    ReplyDelete
  5. kalo keychain pown diharam en
    xtao la nak ckp pe
    hahaha

    ReplyDelete
  6. Boleh diterima akal juga lah kenapa sesetengah negara haramkan BlackBerry ni. Padah kalau kanada langgar etika and pegi sebar maklumat kerajaan.

    ReplyDelete

nape erk...blackberry Diharamkan???

haloooOOooo..
adakah anda penah dgr pase blackberry??.cnfm la 99.9% pnah kan..
klo dok kat ceruk mne skali pun,mesti pnh dgr nyer kan.btoi x??...haha..
tp penah dengar2 pase blackberry diharamkan..???
nape erk...hp tue d haram kan...npe x nokia 3310 ke...hahaha..


antara faktor2 yg mengharam kn nye:

  •  dianggap sebagai mengancam keselamatan negara
  • peralatannya berfungsi di luar undang-undang dan boleh disalahgunakan
  • perisian pd blacberry mmbenarkan ianya di periksa oleh pihak luar
nk paham lg..cube tenung pueh2,gambo nie...

Maklumat dari pihak A dihantar pada pihak B--> Data di hantar dahulu ke Server Blacberry Luar Negara --> Pihak B Terima data dari pihak A

Maklumat akan disimpan dahulu di dlm server blacberry luar negara. oleh itu, data terbabit mampu di akses oleh pihak luar dan sekaligus mungkin disalahgunakan oleh pihak tertentu.
     Semua telefon mudah alih menggunakan “local provider” tetapi tidak bagi Blackberry yang    mempunyai  “server” sendiri di negara ia dicipta iaitu Kanada.

 Jadi segala bentuk perbualan, teks mesej, e-mel dan lain2 lagi akan dapat diketahui oleh negara luar. Perkara ini akan mengancam keselamatan negara sekiranya terdapat perbincangan yang berkaitan dengan negara dibincangkan dalam talian telefon menggunakan blackberry.

Itulah sebab utama mengapa sesetengah negara mengharamkan penggunaan Blackberry dan mengatakan ianya mengancam keselamatan negara. Negara kita Malaysia tidak mengharamkan penjualan dan penggunaan Blackberry kerana ia dikatakan tidak mengancam keselamatan negara kita.

so anda2 sekalian dh paham mgapa n kenapa d haram kan..???
klo x paham juge...sila la tanye cik google...hehe...
nseb bek la kucinbrutal pake keychain blackberry je..
korg rase keychain pun bahaye jugak ke?...hihihi..


 clamat malam..... bubbye2..

10 dak cute+miut:

Mata Hati said...

ohhh...mcm tu rupanya. baru ku tahu...

nub said...

nice! membongkar kebenaran.

=)

Fiqah Alias said...

hehe..thanx utk info nie...=) btw..sweet n cute jer keychain blackberry tu...fiqah nk satu...buleh..?? huhu...

cik miera said...

hehe..baru tau..cmtu upanye..

syufaa said...

comel keychain tuuu..hee..

anonymous said...

btol ke?bkn pakai BB pon..haha

kucin'_brutal said...

i x mampu nk pake blackberry...
keychain puwn jd la..haha...:)

HaNa HoNeY said...

kalo keychain pown diharam en
xtao la nak ckp pe
hahaha

Annie said...

Boleh diterima akal juga lah kenapa sesetengah negara haramkan BlackBerry ni. Padah kalau kanada langgar etika and pegi sebar maklumat kerajaan.

kucin'_brutal said...

btoi2x...:)