BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Monday, August 26, 2013

Cara2 buat pasport...@_@

haloo uollss sihat ker??

trase gataii plk jari nie nk menaip..hehe..
erk sebelum tu slamat hari raya korang...
amacam raya taun ni?? hehehe..
ok skrg nie perasaan jelez semakin mjadi2...
huwaaa...tgk kengkawan sek g bcuti sane sini jea..
di tmbah kn lg..kawan2 opisz...
asek2 dpt flange magnet dr org blk bcuti..
entah bler la diri sendri nk g becuti nie
* jelezzz tahap gler2...

 

 ni nak habaq..experience wat passport...
 mmg sgt mencabar laa... 
 mmg sgt x sngke betapa ramai nye 
org malaysia ni yg nk g becuti..
kaya2 rupany org malaysia nie... 
hari 1st buat passport tu smpai je kul 8 pg kat putrajaya 
no giliran dh smpai ke 1210?? 
org ke 2 rts...tunggu punya tunggu..kaunter pun bukak satu je..
mmg tinggal harapan je laa..

so g la hr ke dua nye kat jln duta.. kul 7pg dah dekat
 seratus org dh beratur panjang...
so agak2 korang..kul bape la agak2 nye org yg 1st tu dtg ek??? glerr btl... 

ok di sebabkn diriku baik hati nie antara step2..
nak wat passport tuk korng...

step :

1) ready dgn gambar skema korang saiz passport 2 keping
  (background PUTEH ye!!)
2) ready dgn duit rm100 (2tahun) @ rm300 (5tahun)
3) pergi pejabat imegresen
4) cakap kat akak jaga kaunter nak  buat passport.
5 ) skrg ni dah tak payah pakai borang...die terus key in je korang nye detail :)
(dia ade mintak tinggi korg,dun wory coz selalunya ade penimbang kat c2..hehe)..
7) jz bagi  copy IC je..pastu g bayar kat kaunter pembayaran..
8 )tunggu lagi..around 10 minit,ade orang akan panggil nama
 korang n bagi resit pembayaran..

9) kat jln duta nie siap dlm 3 hari...
compare kat putrajaya sejam je x silap...
10)so after 3 hari..balik ke pejabat imegresen,
mintak nombor dgn akak kaunter....
11)tunggu dorg panggil nombor,tunggu je kt kaunter tuh smpai dy bagi..
12) akhirnye..siapp !!! leh la g becOti :)

siap juge akhirnye..pasni leh g becuti dah..hehe..*poyoss je kan...

note : tempat korang wat passport mybe
guna sistem berbeza..tp lebih kurang je rsenye ni..kih3

noteII: passport ni bley guna ke luar negara..(kecuali Israel)..
tp ada negara yang perlu visa jgk selain passport..visa,
caranya berbeza ikut negara yg korang nak g k..=)
ade list negara2 yg perlu dan xperlukan visa..
check yr destination requirement k.. =D

4 comments:

  1. selamat hari raya...pasport dh siap yerr...jom cuti2 yeayyy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slamat hari raya juga:)
      tu la..x sabar nk g bercuti...
      yahoo..hehe :D

      Delete
  2. Assalamualaikum dan salam perkenalan..cantik fm..jom jalan2:) norazhobbies

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm..salam perkenalan awak..
      tq sudi singgah :)

      Delete

Cara2 buat pasport...@_@

haloo uollss sihat ker??

trase gataii plk jari nie nk menaip..hehe..
erk sebelum tu slamat hari raya korang...
amacam raya taun ni?? hehehe..
ok skrg nie perasaan jelez semakin mjadi2...
huwaaa...tgk kengkawan sek g bcuti sane sini jea..
di tmbah kn lg..kawan2 opisz...
asek2 dpt flange magnet dr org blk bcuti..
entah bler la diri sendri nk g becuti nie
* jelezzz tahap gler2...

 

 ni nak habaq..experience wat passport...
 mmg sgt mencabar laa... 
 mmg sgt x sngke betapa ramai nye 
org malaysia ni yg nk g becuti..
kaya2 rupany org malaysia nie... 
hari 1st buat passport tu smpai je kul 8 pg kat putrajaya 
no giliran dh smpai ke 1210?? 
org ke 2 rts...tunggu punya tunggu..kaunter pun bukak satu je..
mmg tinggal harapan je laa..

so g la hr ke dua nye kat jln duta.. kul 7pg dah dekat
 seratus org dh beratur panjang...
so agak2 korang..kul bape la agak2 nye org yg 1st tu dtg ek??? glerr btl... 

ok di sebabkn diriku baik hati nie antara step2..
nak wat passport tuk korng...

step :

1) ready dgn gambar skema korang saiz passport 2 keping
  (background PUTEH ye!!)
2) ready dgn duit rm100 (2tahun) @ rm300 (5tahun)
3) pergi pejabat imegresen
4) cakap kat akak jaga kaunter nak  buat passport.
5 ) skrg ni dah tak payah pakai borang...die terus key in je korang nye detail :)
(dia ade mintak tinggi korg,dun wory coz selalunya ade penimbang kat c2..hehe)..
7) jz bagi  copy IC je..pastu g bayar kat kaunter pembayaran..
8 )tunggu lagi..around 10 minit,ade orang akan panggil nama
 korang n bagi resit pembayaran..

9) kat jln duta nie siap dlm 3 hari...
compare kat putrajaya sejam je x silap...
10)so after 3 hari..balik ke pejabat imegresen,
mintak nombor dgn akak kaunter....
11)tunggu dorg panggil nombor,tunggu je kt kaunter tuh smpai dy bagi..
12) akhirnye..siapp !!! leh la g becOti :)

siap juge akhirnye..pasni leh g becuti dah..hehe..*poyoss je kan...

note : tempat korang wat passport mybe
guna sistem berbeza..tp lebih kurang je rsenye ni..kih3

noteII: passport ni bley guna ke luar negara..(kecuali Israel)..
tp ada negara yang perlu visa jgk selain passport..visa,
caranya berbeza ikut negara yg korang nak g k..=)
ade list negara2 yg perlu dan xperlukan visa..
check yr destination requirement k.. =D

4 dak cute+miut:

Harith Iskandar said...

selamat hari raya...pasport dh siap yerr...jom cuti2 yeayyy :)

kucin'_brutal said...

slamat hari raya juga:)
tu la..x sabar nk g bercuti...
yahoo..hehe :D

Norazilawati Ahmad said...

Assalamualaikum dan salam perkenalan..cantik fm..jom jalan2:) norazhobbies

kucin'_brutal said...

waalaikumslm..salam perkenalan awak..
tq sudi singgah :)